Tips til foreldre med gamere!

7 råd til foreldre med barn som gamer.

Annonse:

"Gamer" ungene dine for mye? Du er stressa, bruker kjeft og begrenser skjermtid? Slutt med det. Ikke ødelegg for ungene. Skjermtid er fremtid.

Denne fremtiden vil vise at spilling ikke er farlig. Heller motsatt. Gaming-ungene utvikler deler av hjernen som er svært nyttig i høyere akademia, for ikke snakke om engelsk språkforståelse, finmotorikk og mestringsfølelse.

Sløve? Nei, for å være en god gamer må du utvikle en spesiell våkenhet og tilstedeværelse. Noen spill er en ustoppelig øvelse i stressmestring og selvkontroll. Usosialt? Ikke i det hele tatt, man spiller gjerne sammen med to venner fra klassen, tre fra Australia og en jente fra Island. En gamers verden er vanvittig mye større enn sine foreldres.

Sosial kompetanse, lytteregenskaper og empatiøvelser? Ja. Masse. Ungene blir kompetente, lærer å forholde seg til andre mennesker på en god måte. Joda, man blir uvenner i Cyberspace også, på samme måte som på lekeplassen. Fordelen med spill er at du ikke får slått ut tenner. I tillegg utvikler du tidlig i livet en stor evne til å være kreativ og løsningsorientert. Så lærer man å kjenne på store følelser, stemmekontroll og sinnemestring.

Det er også mange ting med et gamer-barn som er fordel. Bak en dataskjerm er det null mulighet for å gjøre deg til bestemor eller bestefar for tidlig. Datamaskinen i seg selv er preventiv. I tillegg slipper de å hverdags-navigere mellom dop-dealere. De gjør minimalt med faenskap, knuser lite ruter, og har lite med polisen å gjøre.

Gamere er snille folk med sunne interesser. Noen av dem liker å kle seg ut som spillfigurer på en fest som ofte er alkoholfri. Mye stiligere enn de brillene med en pikk til nese som du finner frem omtrent midt i en flaske sterk snublebrus.

Jo, men det er så mange skumlinger i chatten? Vel, det er mange skumlinger ute og jogger også. Her lærer ungene sine egne grenser for bullshit. De fleste gjennomskuer hoax og fonys, lenge før en 40-åring ville gjort det. Det er i hovedsak ikke i spillverden ungene våre utsettes for kjipe ting.

Trekk problematikken 30 år tilbake i tid: "Jeg er så bekymret for 12-åringen min. Johan går alt for mye i fjæra og samler skjell. Han kaller skjellene for hest og ku og geit, så leker han bondegård alene". Eller: «Jeg er så bekymra for nabogutten, han i familien Solskjær, han er på løkka hele døgnet og spiller fotball»

Igjen er det foreldrekompetanse som trengs. Alt som er nytt er farlig. Ut fra det lager vi regler for våre barn. Regler for barn lager vi ikke for barna, men for at vi selv skal unngå stress. Noen trekker til og med ut nettkabelen når den tilmålte tiden er ute. Det er jo helt vanvittig. Du knekker jo ikke skiene til ungen om hun tar en ekstra tur i slalåmbakken. De færreste foreldre ville smadre en gitar fordi ungen sleit med å få til en G-dur etter klokka 20:00.

Om vi har noen råd? Ja. Her kommer 7 kjappe:

1. Gjør lekser på skolen eller rett etter skoletid.

2. Om det er mulig å legge middagen til et tidspunkt det passer for alle, gjerne en pause i gamet, er det kjempefint. 

3. Veiled ungen i at det er lurt med litt nattesøvn. Sørg for at barna har gode stoler å sitte i. Tenk ergonomisk.

4. Sørg for kjapp nettlinje og godt utstyr. Da legger du til rette for trivelige timer for ungen bak dataskjermen.

5. Slipp spillingen fri. Ikke begrens den. Da lager du konflikt. De første ukene blir det mye spilling. Deretter kommer det til å roe seg, og de fleste unge lander på et fornuftig antall timer skjermtid i døgnet. Kanskje færre timer enn du hadde tillatt. Det er nemlig slik at det finnes unger som spiller på trass. Kanskje er de ensomme, fordi de voksne er alt for opptatt med egne spill på iPhonen, favorittserien på Netflix eller meget viktig jobbarbeid på laptoppen.

6. Sørg for at ungen får i seg mat og drikke jevnlig. Noen spill kan være svært tidskrevende.

7. Vær nysgjerrig. Sett deg inn i denne fantastiske interessen. Tenk om ungdommen kunne få lov til å svare på dine enkle spørsmål, fortelle deg om dette universet. Tenk om mamma og/eller pappa ville høre på. Det ville vært mestring, det. Dessuten er det en fantastisk måte å vise kjærlighet på. Det er å anerkjenne. Vær stolt av gameren din.

Husker du de som ble best å spille fotball fra din generasjon? De som alltid, til og med på skoleballet gikk i treningsbukse. De som aldri gikk inn til middag fordi de var på løkka og sparka ball hele døgnet. Ofte alene, for å finslipe innlegg fra cornerflagget. De som aldri gav seg. De ble best, noen av dem ble til og med rike av å være best. Fordi de fikk muligheten av foreldre som synes dette var kult.

Gaming er også fysisk og psykisk fostring. Bare på en annen måte. En bra måte. Så kan du fortsette å stikke kjepper i hjulene. Ikke rart ungen blir ulykkelig og stenger seg inne. Tenk at du kan være med å heie frem en vinner. Eller om ikke annet; et lykkelig barn.

Og en lykkelig barndom varer livet ut.

Tekst skrevet av: Eirik Ivarson Junge

Annonse fra Eliteserien: