Sola skinner på Falkum

Det er sola som sørger for lys og varme på Skagerak Arena. Skagerak energilab består av 4.300 kvm med solceller og et av Norges største batteri.

Annonse:

"Se på laget som kommer her i sort og hvitt
Det er Odd, det er laget i hjertet mitt.
Sola skinner på Falkum, det blir tre poeng.
Det blir seier til Oddrane igjen"

Den populære supportersangen skulle bli enda mer sann da taket på Skagerak Arena ble kledd inn i solceller. I juni 2019 var det offisiell åpning.

Lagrer strøm og jevner ut effekt

Gjennom samarbeidet med Skagerak Energi, ABB, Kontorbygg og Enova ble Skagerak Energilab en realitet.

Anlegget - med solcellene, stadion og batteriet - er i teorien et mikronett som kan fungere alene. I praksis er det koblet til strømnettet. Maksimal produksjon er 800 kW(p) med en årlig forventet produksjon på ca 650 000 kWh. Det tilsvarer forbruket til cirka 36 husstander. Batteriets kapasitet er 1 MWh med en maks. effekt på 800 kW.

På kampdag settes flombelysningen på. Det gir en voldsom effekt-topp i forbruket på stadion. Den lagrede energien i batteriet brukes til å ta av for denne toppen.

Det har ført til at Odd ikke lenger trenger dieselaggregat som en backup-løsning på kampdag. Og dette er med på å gi Skagerak Nett verdifull informasjon om hvordan de kan legge til rette for fleksibelt forbruk også i husholdningene i framtiden.

Norges største testanlegg for fornybar elektrisk energi

Produksjonskapasiteten på Skagerak Arenas solcelleanlegg er ikke revolusjonerende høy. Men, tar man med kompleksiteten og totaliteten, kombinasjonen av solceller, det gigantiske batteriet rett på utsiden av stadion og det avanserte styringssystemet, troner anlegget alene på toppen.

Skagerak Energilab er Norges største testanlegg for fornybar elektrisk energi. Det spesielle ved anlegget er samspillet mellom produksjon, lagring og forbruk. Styringen av anlegget og de mekanismene som er i styringsrommet på Skagerak Energilab, gjør det mulig å teste ut ulike scenarier.

Les flere artikler:

Annonse fra Eliteserien: