Stor interesse for kunstgress og miljø

Det skjer mye på området for kunstgress, granulat og miljø for tiden. Det gjenspeilte seg også i interessen for ODDs miljøkonferanse 2020.

Annonse:

75 personer samlet seg tirsdag 22. september på Skagerak Arena for å lære mer om kunstgress og miljø. Representanter for bredde- og toppklubber, kommunalt ansatte, leverandører og andre var tilstede. 

For hvordan kan man kombinere behovet for en lang fotballsesong og rimelige kostnader med hensynet til miljøet?

Mye tyder på at det dilemmaet ikke er løst på tilfredsstillende vis ennå. Men vi håper at deltakerne sitter igjen med mer kunnskap om hva som rører seg, om problemene, løsningene i markedet per dags dato og løsninger som kan komme, i tillegg til reguleringer på gang fra nasjonalt hold og fra EU.

Programmet

Daglig leder i ODDs Ballklubb, Einar Håndlykken, åpnet konferansen med å ønske velkommen og fortelle litt om Odds eget forhold til problematikken. Anleggskonsulent Geirfinn Kvalheim fra NFF snakket om reguleringer på trappene fra nasjonale myndigheter og EU, ulike innfyllstyper og hvordan klubbene håndterer miljøutfordringene.

Tidligere Odd-spiller Espen Hoff dukket opp som representant for PST Sportsanlegg. Og han kunne avsløre at cupfinaleseieren i 2000 med Odd fortsatt er blant hans aller beste beste minner fra idrettskarrieren. Han hadde med seg Ole Martin Årst og Øystein Slemdal for å snakke om framtidens kunstgress fra en leverandørs ståsted.

Naturvernforbundets Joakim Gulliksen var med på Teams. Han fortalte om henvendelser om granulat på avveie fra bekymrede medlemmer, om Naturvernforbundets innvendinger med tanke på mikroplast-forsøpling og miljøgifter - spesielt for granulat av SBR-typen.

Direkte fra Danmark, via Teams, deltok Jesper Rosborg fra Addcon Nordics. Deres avisingsprodukter har bidratt til at ODDs Ballklubb har redusert energiforbruket vesentlig. Sammen med et undervarmesystem fra Guard Automations har avisningsproduktene spart oss for 40 prosent av energikostnadene. Addcons avisningsprodukt er svanemerket og mer skånsom mot naturen enn eksempelvis salt.

Etter lunsjen

I lunsjen ble deltakerne delt i grupper og tatt med på omvisning på idretts-Norges største solcelle-anlegg.

Deretter stilte Bjørn Aas opp på Teams fra Trondheim. Han leder forskningsprosjektet Kunstgress2021 ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Prosjektet har som mål å forske på tiltak for å redusere utslipp av mikroplast og tungmetaller, øke gjenbruken til over 90 prosent, øke levetiden på produkter, redusere levetidskostnaden og sikre egnetheten for alle brukere.

Steinar Schjesvold fulgte opp fra scenen ved å fortelle om sine erfaringer fra Teie idrettsforening på Nøtterøy med gjenbruk av banen og innfyll av knuste olivenkjerner og kork.

For å avslutte det hele inviterte vi til et spillerpanel med Trine Rønning, tidligere landslagsspiller og nå leder for jentesatsingen for NFF Telemark, Steffen Hagen, Odd-kaptein og fungerende leder for spillerforeningen NISO, Erlend Hanstveit. Sistnevnte var med fra Bergen på Teams. 

Les også: 

Annonse fra Eliteserien: