Bli kjent med Fleischerindexen

Siden 2006 har vi etter hver kamp publisert en trøkkmåling - Fleischerindexen. Morten Fleischer er mannen bak denne målemetoden, som måler lagenes offensive press i 9 minutters perioder.

Annonse:

Trøkkmålingene ble utviklet av Morten Fleischer midt på nittitallet. Fleischer er tidligere prost i Skien med idrettsstatistikk som sin store hobby. Etter 20 år som prest i bl.a Finnmark og på Lillehammer, kom han til Skien i 2003.

En av rådgiverne ved utviklingen av systemet var landslagets analysesjef, Øyvind Larsen. Fleischer har i ettertid levert målinger av Norges landskamper som Larsen har brukt i sine vurderinger. I noen sesonger rundt årtusenskiftet ble også målingene publisert i VG etter hver landskamp.

Pressmålingene måler hvor mye de enkelte lag presser mot motstanders mål. Målingene baserer seg kun på fakta, det brukes ikke skjønn. Handlinger på banen blir oversatt til poeng. Hvor mye poeng som utløses er avhengig av ballen og spillernes posisjoner til enhver tid. Som tommelfingerregel kan det sies at jo nærmere ballen er mål, jo mer poeng utløses.

Fleischer forteller videre: - Kampen er delt inn i 10 perioder à 9 minutter. Gjennomsnittsnivå for å score mål er 45 poeng i løpet av 9 minutter. Presser man mer uten å score, er man ineffektive eller mangler kvalitet i angrep den kampen. Skjer det samme over en lengre periode, er det på tide å vurdere å styrke angrepet eller vurdere skifte av formasjon.

- Scorer man jevnt med færre poeng, er man enten i besittelse av en svært god angriper eller har funnet fram til en angrepsform som fungerer svært bra for laget. Lag på verdensnivå kan gjøre dette. I Champions Leauge er det nesten en trend, særlig i den første av to kamper, da lagene ofte er svært forsiktige med å blotte seg bakover. Mål kommer da ofte på kontringer, dødballer eller ut av "ingenting".

Dette er altså en målemetode som går mye lenger enn det å kun telle målsjanser, halvsjanser og ballbesittelse. Målingene er bl.a presentert på verdens største nettradio for fotball, Teamtalk. Den er presentert i Sportsrevyen, i fotballtrenernes fagblad og diverse aviser.

Etter hver kamp presenterer vi denne målingen sammen med kampomtalen.

Annonse fra Eliteserien: