Spisser formen med sunt kosthold, vann og nok søvn

Odd-spillerne Thomas Grøgaard og Steffen Hagen har ikke bare ballkontroll, men også blodsukkerkontroll. På første skoledag ga de Rjukan-elevene noen gode råd om kosthold.

Annonse:

En fullsatt kinosal med elever fra Rjukan videregående skole hørte Thomas Grøgaard og Steffen Hagen fra Odds ballklubb fortelle  om sine erfaringer med kosthold, drikkevaner og søvn for å prestere best mulig på banen.  Med på laget var også ernæringskonsulent Guro Høydal fra Telemark fylkeskommune- Hvor mange av dere spiser frokost hver morgen? ville hun vite.

Mulig frokost er på vei ut blant ungdom i Tinn eller kanskje det bare var første –skoledag -sjenansen som slo inn da hånda egentlig skulle gått i været.

- Det virker som om det bare er ¼ av dere som spiser frokost. Vi snakker om dagens viktigste måltid dere.

Høydal anbefalte elevene å starte dagen med frokost  - blant annet med  grovt eller ekstragrove brødskiver eller baguetter.  I hvertfall ikke skolebrød og kakemat  - hvis målet er å  få mest mulig ut av skoledagen og god helse.

- Hva kan vinnes med bedre blodsukkerkontroll? Jo dere får bedre konsentrasjon og læringsevne. Dere oppnår bedre skoleresultater, sa Høydal, som rådet  elevene til å drikke vann og smoothie – helst den varianten  uten tilsatt sukker.

Hun viste elevene hvor mye sukker det er i  cola og andre leskedrikker, og ikke minst hvor mye syre det er i slik tørstedrikk. Syre som igjen er med å tære på tennene.  Høydal anbefalte elevene å spise på skolekantina  framfor å kjøpe  gatekjøkken-mat eller godteri.  

Syretabellen
Syretabell - syre tærer på tennene. Plansje vist under foredraget.

Steffen Hagen - kaptein på Odd -  var i godt humør etter at laget slo Sandefjord dagen i forveien, men ble litt nedstemt av elevenes manglende frokostspising.

- Hvis kun en ¼ av dere spiser frokost så er jeg litt forskrekka. Det er i viktig at dere får rutine på gode spisevaner.  Skal dere være fokusert, så må dere spise fornuftig, understreket 31-åringen.

Thomas Grøgaard (23) ga elevene et enkelt råd.

- Få nok søvn og sørg for å få i dere nok vann, anbefalte Odd-profilen .

- Hvor mange timer sover dere? spurte en av elevene.

- Jeg sover nesten alltid 9 timer, sa Grøgaard.

Kapteinen på sin side måtte innrømme at det kunne holde hardt å få så mye søvn  til hverdags – etter at han ble far til to.

- Men natta før kampdag sover jeg  minst 9 timer , sa han og ga spørsmålstiller en gratisbillett til kampen mot Aalesund - neste hjemmekamp.

Billett fikk også han som spurte om en trenger å spise fisk hvis en tar tran hver dag. Ernæringsfysiologen mente  transkja dekket mye av behovet, men anbefalte likevel å legge inne et fiskemåltid eller to i uka – i tillegg.

Et syrlig smil
Et syrlig smil: Her har syre fra leskedrikker tæret kraftig på tannemaljen. (plansje vist under foredraget)
Annonse fra Eliteserien: