Spisser formen med sunt kosthold, vann og nok søvn

Odd-spillerne Thomas Grøgaard og Steffen Hagen har ikke bare ballkontroll, men også blodsukkerkontroll. På første skoledag ga de Rjukan-elevene noen gode råd om kosthold.

En fullsatt kinosal med elever fra Rjukan videregående skole hørte Thomas Grøgaard og Steffen Hagen fra Odds ballklubb fortelle  om sine erfaringer med kosthold, drikkevaner og søvn for å prestere best mulig på banen.  Med på laget var også ernæringskonsulent Guro Høydal fra Telemark fylkeskommune- Hvor mange av dere spiser frokost hver morgen? ville hun vite.

Mulig frokost er på vei ut blant ungdom i Tinn eller kanskje det bare var første –skoledag -sjenansen som slo inn da hånda egentlig skulle gått i været.

- Det virker som om det bare er ¼ av dere som spiser frokost. Vi snakker om dagens viktigste måltid dere.

Høydal anbefalte elevene å starte dagen med frokost  - blant annet med  grovt eller ekstragrove brødskiver eller baguetter.  I hvertfall ikke skolebrød og kakemat  - hvis målet er å  få mest mulig ut av skoledagen og god helse.

- Hva kan vinnes med bedre blodsukkerkontroll? Jo dere får bedre konsentrasjon og læringsevne. Dere oppnår bedre skoleresultater, sa Høydal, som rådet  elevene til å drikke vann og smoothie – helst den varianten  uten tilsatt sukker.

Hun viste elevene hvor mye sukker det er i  cola og andre leskedrikker, og ikke minst hvor mye syre det er i slik tørstedrikk. Syre som igjen er med å tære på tennene.  Høydal anbefalte elevene å spise på skolekantina  framfor å kjøpe  gatekjøkken-mat eller godteri.  

Steffen Hagen - kaptein på Odd -  var i godt humør etter at laget slo Sandefjord dagen i forveien, men ble litt nedstemt av elevenes manglende frokostspising.

- Hvis kun en ¼ av dere spiser frokost så er jeg litt forskrekka. Det er i viktig at dere får rutine på gode spisevaner.  Skal dere være fokusert, så må dere spise fornuftig, understreket 31-åringen.

Thomas Grøgaard (23) ga elevene et enkelt råd.

- Få nok søvn og sørg for å få i dere nok vann, anbefalte Odd-profilen .

- Hvor mange timer sover dere? spurte en av elevene.

- Jeg sover nesten alltid 9 timer, sa Grøgaard.

Kapteinen på sin side måtte innrømme at det kunne holde hardt å få så mye søvn  til hverdags – etter at han ble far til to.

- Men natta før kampdag sover jeg  minst 9 timer , sa han og ga spørsmålstiller en gratisbillett til kampen mot Aalesund - neste hjemmekamp.

Billett fikk også han som spurte om en trenger å spise fisk hvis en tar tran hver dag. Ernæringsfysiologen mente  transkja dekket mye av behovet, men anbefalte likevel å legge inne et fiskemåltid eller to i uka – i tillegg.

Annonse fra Eliteserien: