Den minste ble den største

Opp gjennom årene har Odd hatt fotballspillere som også har hevdet seg innen andre idretter. Men et navn skiller seg klart ut. Peter Hol er i særklasse klubbens mest meritterte idrettsbegavelse.

Annonse:
Bilde: Peter Hol er Odds mest fremtredende idrettsutøver gjennom tidene.

Han var bare 1.58 høy, hadde tre NM i fotball med Odd, vant internasjonale hopp- og kombinertrenn på ski, var kretsmester på alle distanser på skøyter. Dessuten tok han et gull, to sølv og en bronse i turn i olympiske sommerleker. Likevel er han nærmest ukjent for dagens idrettsinteresserte.

Året var 1919. Det var gått syv år siden Peter Hol hadde emigrert fra Norge til Canada. Nå befant han seg på gjennomreise i Colorado. I en avis oppdager han at det skal arrangeres amerikansk mesterskap i skihopp. Fristelsen blir for stor.

- Jeg kjøpte meg et par ski og ble med til tross for at jeg ikke hadde hatt ski på bena på fem år. Jeg fikk første premie.

Ordene falt i Turnhallen i Skien i 1950. Peter Hol var på besøk i barndomsbyen og nyheten om besøket spredde seg som ild i canadisk præriegrass. Styret i Idrettsforeningen Odd fikk forlenget oppholdet hans med en dag slik at det kunne avholdes et medlemsmøte så folk kunne få møte Odds største legende i levende live. Og etter hvert som tilhørerne fikk stille sine spørsmål om Hols lange og eventyrlige idrettskarriere, steg jubelen. I følge medlemsbladet ”ODD-gnisten ble applausen intens. 

Den beskjedne, lille mannen hadde kommet tilbake til sine egne – og de tok i mot han med åpne armer.

”Stadsingeniør og Branddirektør” Jon Hol kom til Skien i 1890. Den syv år gamle sønnen, Peter, fant seg raskt til rette i byen. Men i forhold til sine klassekamerater var han et svakelig og puslete barn. Han var rammet av den såkalte spanskesyken, noe som hemmet både vekst og muskulatur. Viljen til gutten, derimot, fikk ikke noe tatt knekken på. Ikke bare overvant han sykdommen. Han viste også tidlig at han hadde idrettslige talenter utenom det vanlige, og gradvis fikk han trent opp kroppen til å komme på nivå med vilje og talent. Høyden, derimot, var det ikke noe å gjøre med. Han ble bare 1.58 høy. Likevel hoppet han som tyveåring 1.70 i høyde og 3.30 i stav. Hadde han vært interessert, ville han vært selvskreven landslagsmann i stav. 

Da Odd tok hjem norgesmesterskapene i fotball i 1903, 1904 og 1905, var det med Peter Hol som forward. Den 1.58 høye midtspissen og ”ytre høyre” terroriserte de langt høyere midtstopperne og sidebackene med sitt hodespill. Han skulle også spille mesterskapet i 1906, men henvendte seg til klubbformannen og ba om fritak da han var tatt ut til å representere Norge i et turnstevne i utlandet. Dette ble godtatt, og stevnet var olympiaden. 

Som 15-åring i 1898 begynte Peter med turning. Vi hadde nær sagt selvfølgelig, ble det tidlig klart at gutten også her hadde evner langt over det vanlige. Han begynte å vinne klubbmesterskap og kretsstevner. Da troppen til olympiaden i Aten i 1906 ble tatt ut, var det tre turnere fra Skien på listene: Hol, Mathias Jespersen og Finn Münster, også norgesmester i fotball sammen med Hol i 1903.

Den norske turntroppen gjorde en dundrende suksess. Foran 70.000 tilskuere vant Norge gull i lagmesterskapet i ”gymnastikk og turn”. 

- Ja, vi ble voldsomt tiljublet og damene var så begeistret at de omfavnet oss og kysset oss så vi ble ganske våte, oppsummerte Hol senere. Det han ikke fortalte, var at han selv mottok den største applausen fra publikum. 

I alt ble det fire olympiader på Peter Hol. I 1908 ble det sølvmedalje i London. Han fulgte opp med bronse i 1912 i Stockholm og sølv igjen i Antwerpen i 1920. På dette tidspunktet hadde han flyttet til Canada, men via telegram fra Norges Turnforbund ble han bedt om å delta. 

Da Peter Hol mottok sin fjerde olympiske medalje var han 37 år og 161 dager.

Det er smått utrolig å dykke ned i Hols idrettsprestasjoner. Sammen med sin venn og konkurrent, Daniel Gasmann, dominerte han for eksempel skøytesporten i Telemark og Vestfold i mange år. Han var like god på alle distanser og vant ofte alle fire.

Som om ikke dette var nok, var han så god på ski at han flere ganger representerte Norge i hopp og kombinert. Fire ganger deltok han i Holmenkollen, sist i 1924. Den store sesongen hans var i 1912. Da forsynte han seg grovt av premiene både innen- og utenlands. Og populært ble det på bankettene da avholdsmannen Hol dro fram fela eller lergjøken for å underholde.

Peter Hol vant tre norske og to all-amerikanske mesterskap i individuell turn. Norgesmestertittelen innehadde han mellom 1907 og 1914. Den gangen ble NM avviklet hvert fjerde år. Han vekslet mellom å representere Odd og Oslo Turnforening. Men ”en gang odder, alltid odder”, var en setning Peter Hol ofte tok i sin munn. Da han vant NM i 1907 for Oslo, var det odderane som stormet fram og bar han på gullstol. Det sier vel i grunnen det meste.

Peter Hol døde i Canada i 1981, 98 år gammel. Han var odder til siste åndedrag. 

Skrevet av: Eivind Blikstad

blikstad.jpg
Eivind Blikstad

 

Annonse fra Eliteserien: