Det grønne skiftet i idretten

Det finnes mange grønne støtteordninger, men idretten har ingen steder å gå. Omleggingen til det grønne skiftet kan ikke finansieres av vaffelsalg alene.

Annonse:

Samfunnet må igjennom et grønt skifte og det må skje en overgang til produkter og tjenester som gir betydelig mindre negative konsekvenser for klima og miljø enn i dag.  Dette skiftet skal selvsagt også skje innenfor Norges største arena for frivillighet og barn og unges aktivitet - idretten.

Idretten ønsker å være med på dette skiftet, og fylle rollen som forbilde. Men det nytter ikke med pålegg og forbud alene.

Idretten merker klimaendringene, særlig gjennom ekstremvær og mangelen på snø og kuldegrader. Samtidig er økonomien i idretten spesiell. De fleste anlegg og idrettslag er i stor grad dugnadsbasert. Det betyr at mange klubber ikke har økonomien til å oppfylle klimakrav eller gjøre omlegginger som de selv skulle ønske de kunne.

I Oslo er det kommunen som eier de fleste idrettsanleggene. Slik er det ikke overalt. Mange anlegg i Norge eies av klubber, og da er det frivilligheten som sitter med regningen.

Som Norges mest miljøvennlige fotballklubb er Odds Ballklubb på jakt etter de gode løsningene som kombinerer hensynet til både spilleregenskaper, klubbøkonomi og miljøet.

Det er også mange breddeklubber som ønsker å ta grep for energisparing, installere solceller, for å kutte plastgranulat og hindre gummigranulat på avveie. Det finnes også de som vil ha mer bærekraftig tøy og mat og bedre avfallssortering, for å nevne noe. Men det krever investeringskostnader som de færreste har. Her strekker ikke inntektene fra vaffelsalg til.

Oslo kommune har veldig ambisiøse klima- og miljømål. I 2030 skal byen ha redusert utslippene med 95 prosent. Byrådet i Oslo har også vedtatt en handlingsplan for utfasing av gummigranulat i kunstgressbanene. 45% av banene skal være uten gummi.

Samtidig skal kommunen legge til rette for et bredt aktivitetstilbud og en inkluderende breddeidrett der alle barn og unge har mulighet til å delta. Når det fremste hensynet er barn og unge, kan vi ikke velge løsninger som ødelegger framtida deres. Vi må gå sammen om å sikre barnas idrettsglede også framover.

Derfor trenger vi samarbeid, og vi trenger gulrot. Som samfunn har vi en rekke virkemidler som bidrar til å utvikle nye løsninger nødvendig for det grønne skiftet, som Norges forskningsråd, Enova, Innovasjon Norge, Siva, og Nysnø klimainvesteringer. Disse bidrar til realisering av nye lavutslippsløsninger og fornybar energi i transport, bygg og industri, og til utvikling av nye næringer viktige for et lavutslippssamfunn. 

Liknende løsninger må på plass også for idretten. Statlige støtteordninger for grønne idrettsanlegg kan for alvor få en fortgang på omstillingen vi som samfunn må gjennom. En klubb som for eksempel ønsker å kvitte seg med plastgranulat eller som vil ha solceller på taket, bør kunne ha et sted å gå til og søke om økonomisk støtte fra.

Gjennom ambisiøse mål, bruker Oslo kommune sin offentlige styrke til å gå foran. Når 100 kunstgressbaner skal oppgraderes blir det for alvor interessant for leverandørene å utvikle gode løsninger. Da trenger vi støtteordninger som gjør at klubber og kommuner i resten av landet kan følge opp.

Omar Samy Gamal, idrettsbyråd Oslo kommune

Einar Håndlykken, daglig leder i Odds Ballklubb

Annonse fra Eliteserien: