
Ukas Hælspark
Her er Ukas Hælspark.
Japaneren
«Men alle var enige om at det hadde vært en fin tur».
Denne setningen har avsluttet tusenvis av norske skolestiler. Det samme ser ut til å gjelde majoriteten av norske fotballspillere som har fått jobb utenlands for å realisere selve fotballeventyret. For veldig mange har oppholdet resultert i fine opplevelser – men da særlig utenfor jobben.
Den oddspilleren som kanskje har fått oppleve mest av eventyret både på og rundt banen, er den opprinnelige skotfossgutten Frode Johnsen. Sammen med broren, Dan, meldte han seg inn i klubben og de debuterte begge på a-laget i 1993. Mens broren ga seg etter èn sesong, slo Frode for alvor gjennom i i 1995 da han stoppet med 16 kamper. Det var særlig to sider ved spillet hans som virket lovende. Han hadde god kondisjon og var anvendelig både som indreløper og spiss. Men det var særlig spensten og hodespillet som ble lagt merke til. Etter hvert ble det klart at det var i spissrollen han fikk best bruk for sine egenskaper. Hodespillet hans ble etter hvert av et slik kaliber at andre klubber begynte å vise sin interesse, og da særlig Norges beste klubb på denne tida, Rosenborg. I 2000 hadde Odd ikke mye valg da trønderne bladde opp 15 millioner. Rosenborg hadde solgt John Carew og Frode Johnsen gled rett inn i rollen som goalgetter. Årene i Rosenborg fra 2000 til 2005 førte med seg seriemester- og cupmesterskap, landskamper og ikke minst ble han toppscorer i Tippeligaen i 2001 og 2004. Foran siste serieomgang i 2014 lå Rosenborg og Vålerenga likt på tabellen. Frode Johnsen avgjorde bataljen med hattrick og sikret seg en solid plass i historien til RBK.
I 2015 var det klart for et nytt vegvalg. Sesongen var ikke av hans beste, og da Rosenborg kjøpte inn Steffen Iversen, bestemte den nå godt voksne Frode Johnsen seg for å la eventyret trumfe forlenget kontrakt. Og da var det ikke snakk om en kortreist tur til Danmark eller Nederland. Til de flestes overraskelse flyttet Frode Johnsen til Japan. Han signerte først for Nagoya Grampus Eight der han spilte til 2009. Da ble han solgt til Shimizu S-Pulse. Etter tilsammen 139 kamper og 52 mål tilsammen i de to klubbene, vendte han tilbake til Norge i 2011. Både Rosenborg og Odd kom med tilbud, men «Frodesanh» valgte hjemmeklubben Odd – og igjen skulle han skrive fotballhistorie.
I 2013 ble han nok en gang toppscorer i Eliteserien og fulgte opp med å bli tidenes eldste målscorer i en europeisk toppliga. I en alder av 39 gikk han forbi Gunnar Thoresen som tidenes eldste norske landslagsspiller. Kampen mot Kypos ble hans 35. og siste. Han tredje og smått utrolige rekord kom i 2015 da han 41 år gammel ble tidenes eldste målscorer i en europeisk klubbturnering.
Hva så med hans japanske eventyr?
I 2013 kontaktet Frode Johnsen sin trener Dag-Eilev Fagermo med en forspørsel. Han var invitert til å spille en testimoniumskamp i Tokyo. 50.000 tilskuere hadde sikret seg billetter. Treneren ga angrepsesset sitt et par dager fri fra Odd og «Frodesanh» spilte sin siste kamp på japansk jord foran tilskuere som fortsatt stemte i med hyllestsangen hans.Og som vi skrev i jubileumsboka om Odd til klubbens 125-års jubileum:
«Frode Johnsen ble en publikumshelt uansett hvor han spilte, ikke minst for sin rakryggete væremåte både på og utenfor banen.»
BILDE: Frode Johnsen i velkjente kliv under den japanske cupfinalen i 2011. Frode scoret men laget Shimuzu S-Pulse tapte.
Foto: AFP PHOTO/Toshifumi Kitamura