Byens første fotball

Året var 1894. Historikerne vet det ikke helt sikkert,men sannsynligvis hadde fotballspillet blitt introdusert for byens gutter og menn gjennom engelske og skotske ansatte innen treforedlingen i området. Det går for eksempel rykter om at arbeiderne ved Drewsons sliperi på Skotfoss dannet en fotballklubb så tidlig som på 1870-tallet.

Annonse:

Men det var først da den 21 år gamle Ludvig Forvald – også kalt «fotballens far» i Skien- engasjerte seg at det ble sving på saken. Da han så grep ordet på Odds generalforsamling, 31. mars, fikk han flertallet med seg på at det skulle dannes en fotballavdeling i klubben. 

Det pussige var imidlertid at man året før hadde sørget for at Odd var i besittelse av en ordentlig fotball, og her spilte tilfeldighetene inn så til de grader.

Det hadde seg nemlig slik at Skien var en handelsby med borgere som fulgte godt med på hva som rørte seg på andre siden av Porsgrunn, også kalt kontinentet. En sak som vakte særlig interesse var den nye motebølgen i Europa, kalt sykkelsport. Velocipeden, eller veltepetter som den ble kalt i Norge, ble funnet opp i 1860. Stort forhjul og lite bakhjul – omtrent som et vellykket angrep i følge Fleischer-indeksen. Innen Idrettsforeningen Odd var tiden moden i 1893. Som en underavdeling stiftet man en forening for velocidsport. 36 medlemmer tegnet seg, og hver betalte 10 kroner i kontingent. Beløpet gikk til innkjøp av to veltepettere. Men det ble penger til overs. Dette beløpet ble vedtatt å bruke til anskaffelse av en ekte fotball. Men også den gangen var det kamp om midlene. Et mindretall mente atklubben heller burde satse på roing 

Oppstarten av sykkelsporten i Skien ble forresten en heller selsom opplevelse, for å si det mildt. Klubben begynte innendørstrening i et lokale som var eid av avholdsbevegelsen i byen. Man syklet rundt og rundt i salen, men om tilfeldighetene er våre venner, kan man ikke alltid si det samme om sentrifugalkraften – selv ikke i lokalene til avholdsbevegelsen. Syklistene deiset i veggene som fluer, og også i vindusrutene. På utsiden sto det nysgjerrige tilskuere som ble nedsnødd av glassbiter. Politiet måtte gripe inn og til slutt måtte man kle inn alle vinduene med plater for å unngå ulykker.

Sykkelsporten i Skien tok aldri ”av” i denne omgangen. Det gjorde derimot etter hvert leken med den lille runde ballen. Ti år senere kunne byens brave gutter heve sin første kongepokal. Om klubben da hadde skaffet seg en ny ball sier historien intet om.

Eivind Blikstad står bak "Hælspark gjennom 130 år"
Eivind Blikstad står bak "Hælspark gjennom 130 år"

 

Annonse fra Eliteserien: