Fra beksømstøvler til fotballsko og broderte skjorter

Som kjent ble Odds ballklubb stiftet i 1894, men det skulle gå mange år før fotballen var skikkelig etablert i området.

Annonse:

Det sier mye om en vanskelig oppstart at klubben ikke bestemte seg for hvilken drakt man offisielt skulle ha før på generalforsamlingen i 1901. Årsaken var at fotballen fortsatt var uorganisert og ikke satt i system med former for hverken cup eller og serie. Resultatet av avstemmingen ble for øvrig som «bestyrelsen» foreslo: Hvite skjorter med lange ermer, med Odd-pila og navnet på klubben brodert i blått og hvitt på brystet. Knebukser og lange strømper skulle være i svart. Og som man ser av lagbilder var magebelter et supplement til draktene i mange år.

Men en ting var drakter og strømper. Noe helt annet, og vanskeligere, var å bytte ut beksømstøvler med fotballsko.

Daniel Gasmann scoret Odds seiersmål i finalen i 1903. Han fikk i alt fire norgesmestertitler. I tillegg var han svært involvert i forretningen til sin svigerfar, og var såkalt reisende. Treningen skjøttet han ved at han sprang fram og tilbake med dokumentmappa under armen når han skulle ha møter i Porsgrunn. Slikt blir det kondis av. Rolf Holmberg, bronselagets midtbaneterrier og viden berømt for sin kondisjon, sprang forresten opp og ned til Vealøs hver dag før han gikk på arbeid. Bare så det er nevnt

Daniel Gasmann hadde bodd noen år i Skottland. Der lærte han å spille fotball. Tilbake i Skien skjønte han at å spille med beksømstøvler ikke kunne gå dersom Odd skulle bli landets beste lag. I 1903 fikk han derfor sin bror, skipsreder og kaptein på D/S Gunnar, til å ta med 11 par fotballstøvler fra Hull i England. Det var bare et problem. Tollsatsene på bentøy fra Storbritannia var ekstremt høye. Å betale toll kom derfor ikke på tale. Løsningen ble at alle sjøfolkene tok på seg støvlene da båten gled opp Skienselva. En av tollerne ble imidlertid nysgjerrig på disse støvlene han aldri hadde sett før.

-Å, svarte den snarrådige sjømannen som ble stoppet. Han pekte på knottene.
-Det er støvler vi bruker når det er overvann på lekterne. Da renner vannet mellom knottene så vi ikke blir våte på beina.

Tolleren ristet på hodet i beundring over hvor langt utviklingen var kommet. Alle støvlene kom velberget i land.

Men på vestre langside murres det stadig om et ønske om forandring. Noe var definitivt bedre før. Det gjelder klubbens strømper. Vi som har levd en stund mener at strømpene skal gå fra støvlene og opp rett under kneskålene. Enkelte av dagens spillere bretter strømpene oppover lårene. Hva blir det neste? Hofteholdere? Er det ikke på tide at klubben sparker den greske klesdesigneren Testikles? Dessuten vil vi ha de klassiske strømpestolpene tilbake.

Så får vi heller leve med at ikke alle spiller med klassisk korrekte, svarte fotballstøvler.

På bilde øverst ser du elegante gutter anno 1905. Magebelter og oddpila i blått hører til.

Foto: A. Kvisle

Eivind Blikstad
Eivind Blikstad

Annonse fra Eliteserien: