Odd under 2.verdenskrig

Skien historielag og Odds Ballklubb inviterer til åpent møte om Odd under krigen 1940-1945 med historiker Finn Olstad.

Tid: Tirsdag 15. oktober kl 18.30
Sted: Odds klubbhus, Vestre tribune i Skagerak Arena

Litt mer om møte:
Sesongene 1941-1944 er spesielle i Odds historie. Den norske idrettsorganisasjonen, Norges Landsforbund for Idrett, ble i november 1940 oppløst av det nye nazistyret i Norge. Fra vinteren 1940/41 tvang nazimyndighetene gjennom en nazifisering av idretten i hele Norge, noe som ble møtt med idrettsstreik. I store trekk ble de fleste idrettslag og klubber nedlagt, mens aktiviteten foregikk illegalt.
Noen steder klarte nazimyndighetene å etablere styrer som fulgte opp myndighetenes ønsker. En av disse klubbene var Odd. Nazimyndighetene lyktes med å etablere et nazivennlig styre i Odd. Dette er belyst inngående i jubileumsverket: «Helter i sort og hvitt» 2018. De aller fleste av Odds aktive og ledere trakk seg ut av klubben. I myndighetenes regi ble Odd nå ledet av John G. Helland. Under nazi-regimet ble det gjennomført en del fotballaktivitet. Blant annet vant Odd cupfinalen i 1941. Norges Fotballforbund har etter 2. verdenskrig annullert alle kamper og mesterskap som ble vunnet i naziperioden 1941-1945.
Odd var ikke i funksjon, samtidig som Odd var i funksjon. Historiker Finn Olstad forteller den spennende og triste historien om hvordan Odd ble et redskap i nazimyndighetenes kamp under okkupasjonen 1940-45. 

Foto: Telemark Museum

Gratis Adgang
 

Annonse fra Eliteserien: