Orvar Odds gravsted – Oddsfjellet - åpnet med kraftig markering og egen sti!

Det var en stor opplevelse for en Odder som meg å få være med på åpningen av sti til Orvar Odds grav i Sokndal kommune rett sør for Egersund.

Annonse:

Skrevet av Frode Bakken fra Odds historiekomité
Foto: Olav Nymoen og Arnt-Olav Klippenberg

Vi i Odd er jo ganske godt kjent med bakgrunnen for navnet Odd. Det var foreningens første formann Ragnvald Blakstad som på stiftelsesmøtet 31. mars 1885 lanserte navnet Odd – en forkortet versjon av navnet til sagnhelten Orvar Odd – det gikk en bølge av nasjonal oppvåkning i denne perioden i Norge til tross for at landet fortsatt lå under svensk herredømme eller kanskje nettopp derfor. Den svenske forfatteren Viktor

Åpning av Oddsfjellet
Åpning av Oddsfjellet

Rydberg hadde utgitt romanen «Seierssverdet» og der spiller Orvar Odd en viktig rolle. Blakstad ble sterkt inspirert av Rydberg. Vi som har jobbet med dette materialet i Odds historiekomite har jo kanskje overdrevet ordet «sagnhelt». «Den danske ordbog» sier følgende om sagnhelt: «Person eller halvgud om hvis tapre bedrifter der fortælles i et sagn». Vi har tenkt at dette ikke nødvendigvis var en historisk skikkelse, men kanskje en oppdiktet skikkelse med viktige karaktertrekk. Om dette kan de lærde strides. Men når nå Orvar Odd har sitt eget fjell og blir hyllet lokalt, så blir dette litt mer konkret og virkelighetsnært. Og dette tar selvsagt Odd til seg.

Over noe tid har krefter i Sokndal og Egersund kommuner arbeidet aktivt med å reise et minne om Orvar Odd. Dette var vi ikke klar over i Odds Ballklubb. Men så var det at den utflyttede og oppvakte sokndølen Olav Nymoen varslet Odds ledelse ved Einar Håndlykken 13. mars 2021 om at det kommer til å skje noe. Nymoen er bosatt i Skien. Einar Håndlykken spurte historiekomiteen i Odd om noen derfra kunne stille opp og representere Odd på arrangementet, og jeg dro. 

saken fortsetter under bilde

Bilde 3 Foto Arnt-Olav Klippenberg.jpg
Olav Nymoen

Olav Nymoen er både Odd-fan og trofast mot sitt opprinnelige lokalsamfunn Dalane og kommunen Sokndal. Og, han er svigerfar til Odds lagkaptein Steffen Hagen. Og ikke nok med det, han har en anetavle med familiær forbindelse til Orvar Odd! Litt av et sammentreff, og dermed mye å glede seg over.

Forestillingene om Orvar Odd var veldig åpenbare sør for Egersund, og dette som har skjedd, styrker Odds arbeid med de historiske røtter fra Orvar Odd.

Det kom fram at det finnes noe som heter Oddsfjellets venner. Og det er denne gruppen som står bak det nye fokuset på Orvar Odd og hans fjell og gravsted. Bak slike grupper finnes det alltid en eller to drivkrefter. Arnt-Olav Klippenberg – fra og bosatt i Egersund, men med hytte i Sokndal – er hoveddrivkraften. Og nå har han blitt skiensvenn, men har ikke meldt overgang til Odd. Men det er ikke langt fra.  Men han sier: «Helt siden jeg begynte å skrive romanene om Odd har jeg heiet på Odd hver gang jeg har sett dem på tv. Jeg har tre lag jeg følger med på, først og fremst EIK (Egersund Idrettsklubb), men de er sørgelig langt nede i divisjonene og så er det storlagene Odd og Liverpool.»

Saken fortsetter under bilde

Bilde 4 Foto Olav Nymoen.jpg
Arnt-Olav Klippenberg

Slike ressurspersoner er overalt og selvsagt var det han som holdt 17. mai-talen i Sokndal (og i Ryfylke) i 2021:  https://www.youtube.com/watch?v=U4mcK9GzWJk

Klippenberg er forfatter og journalist. Han er i full virksomhet med å utgi et større romanverk om Orvar Odd. Til nå er det utkommet to bind.

Det første er Ormebitt: https://www.aftenbladet.no/kultur/i/opBBmm/soelv-svik-og-blodhevn

Det andre er Steinulv: https://www.aftenbladet.no/kultur/i/zggoKq/hevnen-er-soet

Et tredje bind kommer høsten 2021.

Tilbake til prosessen som Olav Nymoen hadde dratt i gang.  Det ble etablert kontakt og Odd ble deretter del av programmet. Det er de to kommunene Sokndal og Egersund som er involvert. Det er Sokndal kommune som har bevilget 50.000 for retteleggingen av sti opp på fjellet og utsmykking på toppen. Oddsfjellet ligger i Sokndal kommune helt sør i Rogaland.

Dagen kom og jeg fikk sitte på fra Egersund med ordfører Odd Stangeland. En utrolig trivelig og kunnskapsrik mann (Ap) -  opprinnelig rektor på en skole i Egersund – men i denne sammenheng støttespiller for Oddsfjellet. Og mannen heter Odd.

Saken fortsetter under bilde

Bilde 5 Foto Olav Nymoen.jpg
Odd Stangeland

Vi ankom Vågan camping som er rett ved startstedet, og der var også ordføreren i Sokndal Jonas Andersen Sayed (Krf) – også en veldig hyggelig mann – Norges yngste ordfører.

Saken fortsetter under bilde

Bilde 6 Foto Olav Nymoen.jpg
Jonas Andersen Sayed

Taler ble holdt – og deretter var det vandring helt til topps og her oppe med et fantastisk utsyn over Nordsjøen markeres Orvar Odds gravsted på ulike måter.

Oddsfjellet bør bli et valfartssted for Oddere, Oddrane, Hjalmarlosjen og mange andre.

Annonse fra Eliteserien: