Fra sorte gummikuler til knuste olivensteiner

Våren er kommet. Og like sikkert som hestehovene, dukker gummigranulat i store mengder fram under smeltende snøhauger. Sistnevnte er et nitrist syn utenfor idrettsarenaene våre.

Annonse:

Da skatehallen på Stevneplassen sto i full fyr i høst, regnet brennende kullbiter ned over hovedbanen og treningsbanene våre i Odds Ballklubb. Asken etset flere stygge merker i banedekkene. Og vi måtte snu oss rundt for å bytte dekkene våre slik at fotballsesongen 2021 kan gå så uforstyrret som mulig. Etter en lang periode med korona-nedturer er viljen til å spille kamper og vinne stor.

Men det er mange hensyn å ta. For en toppklubb som Odd så rangerer hensynet til spillerne og det sportslige svært høyt. Banene må fungere optimalt slik at vi tilfredsstiller FIFA-kravene og sikrer at spillerne får så lite skader som mulig. På samme tid må vi forholde oss til miljøhensyn og forsvarlig økonomisk drift.

ta_sak
Telemarksavisa presenterte endringene som er på gang på Skagerak Arena.

Spilleregenskaper, økonomi og miljø

Naturgress har sine klare miljømessige - og også økonomiske fordeler. Men det er en grunn til at ingen av klubbene har gått fra kunstgress tilbake til naturgress igjen. Kunstgresset kan brukes hele året og sikre en lang sesong. Kunstgress tåler også langt hardere bruk, både til trening, kamper og andre arrangement. En overgang til naturgress utløser et behov for flere treningsbaner og større areal enn vi har. Derfor ble det kunstgress igjen nå.

Odd overrasker i het debatt: – Veldig kult!

Odd har hatt kunstgress i over 13 år. Og 10 av 16 lag i eliteserien spiller på kunstgress.

Diskusjonen internt i Odd dreide seg raskt inn på hva slags innfyll (granulat) vi skal ha. Hva skal vi fylle kunstgresset med slik at det skaper demping og gode forhold for spillerne? Hva har vi råd til? Og hvordan kan vi hindre at miljøet blir skadelidende?

Når det gjelder miljø er det også flere hensyn å ta, som klimagassutslipp ved produksjon, helseskadelige stoffer under bruk, påvirkning på naturen når det kommer på avveie, resirkulering av ressursene og forsvarlig avhending.

Hva slags granulat er best?

De sorte gummikulene (også kalt SBR) er de rimeligste og mest vanlige i Norge. De består av oppmalte bildekk og inneholder også miljøgifter. Det er uaktuelt for oss å ta dem med videre.

På hovedbanen vår har vi lenge brukt grønne plastgranulat (også kalt TPE/TPO). Det består av jomfruelig plast uten miljøgifter. Det vet vi funker sportslig og det har ingen negative helse-effekter. Etter endt bruk kan det gjenbrukes til andre plast-produkter. Og det følger ikke like mye grønne kuler med spillerne hjem, som de sorte. På den annen side frigis det klimagassutslipp ved produksjon, og granulatet blir til mikroplast når det kommer på avveie i naturen.

I høst avholdt vi en stor miljøkonferanse med kunstgress og miljø som tema. Målet var å finne de gode sportslige løsningene som også ivaretar miljøet og økonomien. I løpet av konferansen ble det klart at det ikke fantes enkle quick-fix-løsninger.

I ettertid har vi undersøkt en lang rekke andre produkter enn de sorte og grønne. Noen skal være laget av biologiske materialer som maiskjerner. Bindingene gjør at de like fullt ikke er nedbrytbare og fungerer som mikroplast i naturen. Andre skulle ikke bli til mikroplast, men er laget av fossile kilder som avgir klimagassutslipp ved produksjonen. Og krever industriell nedbrytningsprosess.

Organisk innfyll

Og så har vi organisk innfyll. Det skader ikke naturen. Det avgir ikke klimagassutslipp ved produksjon. Knuste olivensteiner er et materiale som det er overskudd av i verden i dag. Det er et avfallsprodukt som inngår i sirkulærøkonomien og gjenbruk av ressurser. Det avgir ingen mikroplast og det stilles ingen spesielle krav til avhending. Ikke minst er det rimelig.

Derfor gjør vi endringer i forbindelse med bytte av kunstgresset før sommerferien i år. De sorte kulene forsvinner helt fra anlegget. Hovedbanen fortsetter med grønne kuler, mens den store treningsbanen bytter fra sort til grønt. Og så tester vi ut olivenstein og sand på den nederste banen.

Med et godt og dempende underlag (pad) og bedre gress hentet fra hovedbanen, vil brukerne oppleve stor forbedring. Vi har undersøkt med ansvarlige i Teie idrettsforening i Tønsberg der de har to baner med nettopp olivenstein og sand som innfyll. Etter en litt røff start, så er de gradvis blitt stadig mer fornøyd etter at innfyllet har satt seg og de har optimalisert drifta. Vi har egne folk som kjenner banene og kan bekrefte dette.

Fotballglede uten bismak

Vi er stolte av at vi nå tar enda et skritt videre mot en mer miljøvennlig drift i Odd. Vi er også heldige som har råd til å gjøre disse grepene nå.

Det gjør godt å vite at barna i nabolaget kan benytte banen når det passer dem. Og det de drar med seg derfra skader ingenting. Vi slipper å bygge gjerder og bommer og legge inn rister rundt den nederste banen.

Det er fotballgleden som står i sentrum på Odd!

Annonse fra Eliteserien: