Odd - Fram.jpg

Historien i kortversjon

Odds Ballklubb er Norges eldste eksisterende fotballklubb. Dette er vår rikholdige historie!

Annonse:

Odds Ballklubb ble grunnlagt som en undergruppe av Idrettsforeningen Odd. Klubben er Norges eldste eksisterende fotballklubb, og var dominerende i landet i flere tiår etter at den ble stiftet 31. mars 1894. 

Navnevalget kom på grunn av de heltemodige krigereventyrene om den norske kjempen Orvar Odd (Pile-Odd) som reiste rundt i Nord- Europa.

Han skulle visstnok hatt tre magiske piler som alltid traff blink, for så å vende tilbake til eieren. I klubbens vedtekt § 1 heter det:

”Foreningens navn er Idrætsforeningen Odd. Dens formaal er at utbrede kjendskap til og dyktighet i al idræt. Foreningens mærke er en sølvpil med Odd indgravet paa fjæren.”

Det var Ludvig Forvald som på årsmøtet i hovedforeningen "Idrætsforeningen Odd", foreslo å danne en egen underavdeling for fotball. Forvald var Odds Ballklubbs første formann; i periodene 1894-1901 og 1909-1910. I mellomtiden (1905-1908) var han formann i Vestfold krets, eller Grenland Krets som den også ble kalt. I 1906 ga Forvald ut det som antagelig er den første lærebok om fotball her i landet; et hefte med lover, regler og en inngående skildring av fotballspillet.

I alle år har klubben spilt i drakter som har hatt hvit overdel, sorte shorts og hvite strømper.

Fra cupfinalen 1931 mot Mjøndalen
Fra cupfinalen 1931 mot Mjøndalen

Odd var faktisk med på å starte Norges første ligaserie. Denne ble kalt prøveserien og pågikk i perioden 1914-1916, og hele seks lag deltok. Odd vant faktisk denne prøveserien. Etter dette gikk det 10 år før fotballtinget vedtok nytt seriespill, og også nå var Odd med. 

Her endte klubben på tredjeplass sesongen 1927-28, mens det ble en andreplass i 1928-29 og en ellevteplass i 1929-30. Etter dette tok seriesystemet atter en pause frem til 1937, da Norgesserien dukket opp. Her var Odd med alle tre årene, men ble slått ut i første runde av ligaens påfølgende cuprunder de to første årene.

Den tredje sesongen (1939-40) ble avbrutt på grunn av 2.verdenskrig og den tyske okkupasjonen.

Klubben fortsatte å være i toppen også etter krigen, og befant seg i den øverste divisjonen på hele femtitallet. Her var de allerede omtalte seriefinalekampene mot Fredrikstad i ”51 og ”57 høydepunktene, men disse ble som kjent tapt.

Da toppdivisjonen ble samlet til en avdeling i 1963, klarte ikke Odd å kvalifisere seg. Vi var derimot tilbake i toppen i 1965, men rykket ned igjen allerede i 1967. Etter dette skulle det ta hele 32 år før klubben igjen skulle være i landet øverste divisjon.

 

Gjennom hele 70-tallet befant laget seg i 2.divisjon, mens 80-tallet var en berg og dalbane mellom 2 og 3.divisjon, der semifinalen mot Viking i cupen i 1984 var tiårets høydepunkt.

Høsten 1998 var det endelig klart at Odds Ballklubb, nå kalt Odd Grenland, endelig var tilbake i toppen av norsk fotball.

 

Odd Grenland ble til Odds Ballklubb i 2013 og en ny storhetstid kan være i emning. Laget tok seg til cupfinale i 2014 (2-0 tap mot Molde), og sikret en historisk medalje med en 3.plass i serien. Året etter ble det en sterk 4.plass og play-off til Europa Leauge.

Serieoppsettet er klart.jpg
Fredrik Nordkvelle har scoret Odds andre mål mot Borussia Dortmund

Kampene mot Borussia Dortmund er noe hele fotball-Norge og Telemarkspublikumet aldri vil glemme. 12436 tilskuere fikk se et fyrverkeri av en kamp i Skien, hvor Odd ledet 3-0 etter 22 minutter. Dessverre holdt det ikke helt inn og det endte med et 3-4 tap. Sjeldent har man gått med så høyt hevet hode etter et tap!

2016 ble nok en meget sterk sesong som ble kronet med en 3. plass, etter å ha kjempet i toppen av tabellen hele sesongen. Nytt Europaeventyr står dermed for tur.

Se Sveinung Næss kåsere over Odds historie: 

Annonse fra Eliteserien: