Norges mest miljøvennlige fotballklubb - og blant Europas grønneste

Takket være supporterne, spillerne, bedriftsnettverket og lokalmiljøet er Skagerak Arena Norges mest miljøvennlige fotballstadion. Men vi stopper ikke der.

Annonse:

In English, press here.

Fornybar energi

På taket av stadion er 4.300 kvadratmeter dekket av solceller. Der produseres det nok energi til å forsyne stadionanlegget og vel så det med fornybar elektrisk strøm.

Batterilageret lagrer overskuddsenergi og jevner ut effekten når flombelysningen skrus på hjemmekampene. Skagerak energilab er Norges største testanlegg for fornybar elektrisk energi.

Skagerak Energilab.

Kunstgress og granulat på avveie

Odd jobber kontinuerlig med minimere miljøskadene fra kunstgress og gummigranulater. Vi har nettopp kvittet oss helt med den sorte granulaten (SBR) fra anlegget vårt. På sjuerbanen har vi fått innfyll av sand og knuste olivenstein. Det er rent organisk materiale som ikke skader omgivelsene.

Fra sorte gummikuler til knuste olivensteiner

Vi har også skaffet en ekstra treningsbane med naturgress på Banejordet.

Vi samarbeidet tidlig med Ulefos Jernværk om å utvikle egne granulatfangere for ettermontering i kummer. Vi har ellers gjort en rekke tiltak for å hindre granulat på avveie fra hovedbanen og den ene treningsbanen, med støpt mur, rister ol.

Hindrer gummigranulat på avveie

Avfallsfri stadion

I kioskene på stadion jobbes det hardt med å tilby en fristende meny som skaper så lite avfall som mulig. Odds Ballklubb har som mål å bli en stadion i tråd med tankene om sirkulærindustri og Zero Waste. Restavfallet avskaffes og alle ressurser i omløp på stadion sendes til gjenvinning.

Derfor selger vi kun varer i kiosken som kan sorteres i tre ulike dunker – mat, papp og pant.

Og vi samarbeider med Cycled AS om å introdusere framtidas system for innsamling og sortering av gjenvinnbare materialer på Skagerak Arena. Ved hjelp av smartdunker og en app-løsning for mobilen blir publikum belønnet for å kildesortere.

Vi jobber på ulikt vis med å kutte ned på matsvinnet. Blant annet selger vi ut varer etter kamp og som nærmer seg best før-dato via appen Too Good To Go.

Vant sesongkort på kildesortering

Hjelp oss å redde brus og mat på stadion

Avfallsfri stadion på Odd

Årlig miljøkonferanse

Odds miljøkonferanse 2022 ble arrangert på Skagerak Arena 27. september.

Det overordnede tema var "Grønne idrettsanlegg" med fokus på nye nasjonale reguleringer, nye løsninger og presentasjoner av ulike miljøvinninger på mange ulike felt.

Målet er å samle klubber og anleggsansvarlige i vår region og finne de beste løsningene som klarer å ta hensyn til både økonomi, spilleregenskaper og miljø.

Les mer om årets konferanse: Omstillingsstøtte og utfasing av plastgranulat

Fra 2021: Framtida for grønnere idrettsanlegg

Fra 2020: Stor interesse for kunstgress og miljø

Grønne vegger og tak

Skagerak Arena er stort sett preget av betong, metall og glass. Men målet er å kle inn vegger og tak med planter, blomster og grønnsaker.

I år tok vi i bruk gressplenen foran stadion til å dyrke poteter. Slik gikk det da trenere og spillere høstet årets avling: Kortreist mat til kortreiste spillere

På vårparten 2022 fikk vi bygget første fotballsegl av sedum-planter: Verdens første sedum-segl på Skagerak Arena

I samarbeid med blant andre Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Langøya hovedgård AS fikk Odd utarbeidet en mulighetsstudie i 2018: Grønt på stadion.

Grønn barneklubb

Broddrane er en klubb for deg som liker Odd, Brodd, fotball, moro og miljø.

Barneklubben ble relansert i august 2020. Denne gangen med et grønnere fokus, blant annet på mindre bruk av plast og invitasjon til grønne aktiviteter.

Grønn barneklubb

Energieffektivisering

Klubben jobber kontinuerlig med å få ned energiforbruket på stadion. Gjennom et undervarmesystem levert av Guard Automation og et avisningsmiddel levert av Addcon Nordic har vi redusert cirka 40 prosent av kostnadene ved vintervedlikeholdet vårt. Avisningsmiddelet er svanemerket og miljøvennlig.

I et samarbeid med Lede (tidligere Skagerak Nett) jobber vi med å bruke batterilageret knyttet til Skagerak energilab til å redusere effekttoppene under kamp og flombelysning.

Skagerak Varme leverer miljøvennlig fjernvarme.

Undervarme som sparer strøm

Kutter energibruken ved avisning

Støpt for framtida

I samarbeid med BDO har ODDs Ballklubb tilbudt bedrifter, organisasjoner og kommuner et dypdykk i FNs bærekraftsmål og mulighetene for innovasjon og nye forretningsområder som det gir. "Støpt for framtida" heter prosjektet.

Prosjektet ble gjennomført i løpet av høsten 2021 med fire heldagssamlinger, en rekke en-til-en-samlinger i tillegg til digitale fagsamlinger. 

Idèmyldring i Støpt for framtida

Pilotklubb for internasjonal bærekraftsliga

Sampdoria-spiller Morten Thorsby og stiftelsen We Play Green har i samarbeid med KPMG tatt initativ til å utvikle indikatorer for en ny Sustainability League.

Odds Ballklubb er første pilotklubb ut. 

Odd stiller i en helt ny liga

Elbil-satsing

Den aller første hurtigladeren for elbiler i Telemark ble plassert utenfor Skagerak Arena i 2013. Hurtigladeren var et spleiselag mellom ABB og Skagerak Energi.

Elbilister får parkere gratis på kampdag. Både spillere og ansatte disponerer elbiler.

Odd har satset på elbiler lenge

Ellers gjør vi:

  • Utarbeider årlige klimaregnskap for klubben
  • Medlem av Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark fylkeskommune
  • Samarbeid med Miljøagentene i Grenland
  • Sykkelparkering med grønt tak og kledning av Kebony
  • Aksjon for å få flere til å sykle til kamp
  • Ryddeaksjoner
  • Miljøfokus ved innkjøp
  • Vegetaralternativ på stadion
  • Miljøseminar for sponsorer

Se flere relaterte saker:

Odd spiller fotball for framtida

Som Norges eldste fotballklubb var ODD med på å dra i gang fotballen i Norge. Vi var med på å starte Norges første ligaserie. Vi signerte Norges første profesjonelle fotballspiller. Vi var først ute med sponsorer på drakta og hadde landets første supporterklubb. Og mye mer.

I dag går klubben igjen foran med en grundig satsing på unge talenter i eget distrikt. Telemarksmodellen gjør at vi alltid er forsynt med unge fotballtalent fra Telemark. Det bidrar til å sikre klubben en plass i toppen blant Norges beste fotballag. Og gjennom ODD får disse unge talentene en mulighet til å sette spor etter seg på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Klubben er innovativ sportslig og blant Norges aller fremste på moderne treningsmetoder.

ODD er samtidig Norges mest miljøvennlige klubb. Klubben var først med solceller på taket. Først med å utvikle granulatfangere, først med elbillader og sykkelaksjon, først med barnesupporterklubb med miljøfokus, først med å utvikle bærekraftsliga for fotballklubber og først med egen miljøkonferanse.

I fortsettelsen har klubben som ambisjon å være minst like modige og framtidsrettede. Vi skal fortsette å utvikle morgendagens helter og vil jobbe med bedre og mer miljøvennlig drift. Vi vil skape miljøinnovasjon sammen med store og små samarbeidspartnere også i framtida. Og klubben skal inspirere lokalbefolkningen og vekke oppmerksomhet nasjonalt - og internasjonalt.

Klubben står støtt lokalt, samtidig som den har en påvirkningskraft som strekker seg langt utover egen region. ODD gjør telemarkinger stolte.

Annonse fra Eliteserien: